Nazwa "pychotka" jest bardzo trafiona - to faktycznie przepyszne ciasto, chociaż u nas zasmakowała w nim raczej dorosła część rodziny, bo moje dzieci nie tolerują żadnych wypieków z dżemem. Dla mnie osobiście to przepis idealny - ciasto jest eleganckie, dobrze się kroi, nie za słodkie - po prostu bardzo dobre. Robiłam je w wakacje, stąd zdjęcie z ogrodu.
PANI WALEWSKA czyli PYCHOTKA
Placki (ciasto kruche):
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 200 g masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa:
• białka z 6 jaj
• 2 szklanki cukru pudru lub 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki drobno posiekanych lub otartych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 200 g masła
Placki (ciasto kruche):
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 200 g masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa:
• białka z 6 jaj
• 2 szklanki cukru pudru lub 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki drobno posiekanych lub otartych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 200 g masła
Placki (ciasto kruche):
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe
kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać
żółtka.
Zagnieść ciasto i rozwałkować je na pełną wielkość blachy do
ciastek (najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia).
Ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do ciastek,
posmarować dżemem i piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać
cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu
na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie
przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni. Upieczony placek przekroić na
pół, aby uzyskać dwa blaty.
Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami
masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz
żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej.
Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę
budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć
drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub
następnego dnia. Smacznego!
Mój ukochany przekładaniec ;)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciacho, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszła :) Robiłam ją kilkakrotnie - jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńRedHead i Łukasz: Wcale się nie dziwię, że to Wasze ulubione ciasto. Ja też na pewno chętnie je jeszcze powtórzę:)
OdpowiedzUsuńKinga Łucja I gin: Dziękuję bardzo!
wedelka: Dzięki i zgadzam się całkowicie, że to bardzo smaczne ciasto:)
uwielbiam to ciasto oj wieki go nie jadlam
OdpowiedzUsuńNo to może trzeba znowu zrobić. Chociaż ja wolę zaczekać na jakąś większą okazję, bo jeśli goście mi wydatnie nie pomogą, to sama z pewnością zjem za dużo;)
UsuńUwielbiam to ciasta, a już tak dawno go nie piekłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przypomnienie
Widzę, że wiele osób chętnie sobie przypomniało o tym przepisie:) Pozdrawiam
Usuń