Zamiast tortu (bo mój blog kończy właśnie dzisiaj 2 lata:-), domowe sezamki. Pyszne, co najmniej tak dobre jak te kupowane, o ile nie lepsze. Bardzo proste w wykonaniu. Dla wielbicieli sezamu pozycja obowiązkowa. Przepis z bloga Moje Wypieki.
DOMOWE SEZAMKI
Składniki:
210 g cukru
210 g sezamu
2 łyżki wody
1 łyżka miodu (płynnego)
Wykonanie:
Wysypać sezam na suchą patelnię i podprażyć (mieszając
często), aż zrobi się złoty, odstawić. Do innego naczynia (garnka) wsypać
cukier, dodać 2 łyżki wody i poczekać, aż się skarmelizuje (będzie złoty i
płynny). Do karmelu dodać miód i wymieszać łyżką. Następnie wrzucić ostudzony
wcześniej sezam i mieszać, aż się wszystko połączy. Teraz pracować dość
szybko: na arkusz papieru do pieczenia wylać masę sezamową, przykryć drugim
papierem i rozwałkować na grubość 1 cm (masa będzie tężała z każdą
chwilą). Jak masa trochę przestygnie, natychmiast odkleić od pergaminu (potem
mogą być trudności). Pokroić dowolnie, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego!