Nazwa "pychotka" jest bardzo trafiona - to faktycznie przepyszne ciasto, chociaż u nas zasmakowała w nim raczej dorosła część rodziny, bo moje dzieci nie tolerują żadnych wypieków z dżemem. Dla mnie osobiście to przepis idealny - ciasto jest eleganckie, dobrze się kroi, nie za słodkie - po prostu bardzo dobre. Robiłam je w wakacje, stąd zdjęcie z ogrodu.
PANI WALEWSKA czyli PYCHOTKA
Placki (ciasto kruche):
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 200 g masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa:
• białka z 6 jaj
• 2 szklanki cukru pudru lub 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki drobno posiekanych lub otartych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 200 g masła
Placki (ciasto kruche):
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 200 g masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa:
• białka z 6 jaj
• 2 szklanki cukru pudru lub 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki drobno posiekanych lub otartych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 200 g masła
Placki (ciasto kruche):
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe
kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać
żółtka.
Zagnieść ciasto i rozwałkować je na pełną wielkość blachy do
ciastek (najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia).
Ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do ciastek,
posmarować dżemem i piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać
cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu
na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie
przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni. Upieczony placek przekroić na
pół, aby uzyskać dwa blaty.
Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami
masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz
żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej.
Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę
budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć
drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub
następnego dnia. Smacznego!