Ostatnio nie mam czasu na pieczenie chleba, ale mam mnóstwo
przepisów ze zdjęciami, które czekają w kolejce na lepsze czasy (niby kiedy
tego czasu będę miała więcej), żeby wreszcie ujrzeć światło dzienne i doczekać
się publikacji na blogu. To właśnie jeden z nich – popularny razowiec z bloga
Tatter o Chlebie i jednocześnie świetny sposób na wykorzystanie większej ilości
nagromadzonego zakwasu. Cytuję za Dorotus z Moich Wypieków.
TATTEROWIEC - chleb razowy na zakwasie
Składniki:
400 g zakwasu żytniego
150 ml wody
100 g maki żytniej razowej
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka soli
pół łyżeczki cukru demerara
* jeśli zakwas jest młody można dodać 1 łyżeczkę suchych
drożdży
** ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (ciasto ma być lepkie
i luźne). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykryte lnianą
ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić/wymieszać, przełożyć do
foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą.
Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania (kilka godzin, do
podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło). Przed pieczeniem
posypać makiem, otrębami, płatkami. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić
temperaturę 200ºC, piec 60 minut. Spryskać kilkakrotnie, jak piekarnik będzie
nagrzany. Studzić na kratce. Smacznego!