Wersja poprzedniego sernika, tylko bez żelatyny. Żeby się całość lepiej trzymała, dodałam więcej
białej czekolady. W smaku obie wersje są bardzo podobne – ta ma bardziej
kremową konsystencję, a tamta lepiej się trzyma i ładniej kroi, szczególnie
przy upale (choć ta też trzyma się i kroi całkiem nieźle). Jeśli ktoś się boi,
że żelatyna mu się „zwarzy”, to może trzymać się tej wersji (ale tu jest za to
trochę więcej kalorii;) – obie są rewelacyjne i wszystkim smakują. Renik,
dzięki za super przepis!
SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 2
Spód:
150 herbatników Digestive lub innych, pokruszonych na pył w
malakserze lub wałkiem na stolnicy
100 g roztopionego masła
Składniki połączyć, wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do
pieczenia i wstawić na 20 min do lodówki.
Masa:
Masa:
300gr serka śmietankowego (użyłam firmy Delfiko)
250 ml smietany 36%
200 g bialej czekolady
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
tortownica 20X20 lub małe koło
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
(ja wkładam połamaną czekoladę do mikrofali na 30 sekund, wyjmuję, mieszam i
powtarzam te czynności do rozpuszczenia czekolady). Rozpuszczoną czekoladę
odstawiamy na bok do wystudzenia.
Serek zmiksować cukrem i cukrem waniliowym, ucierając aż cukier
się rozpuści. Połączyć z roztopioną białą czekoladą (może być letnia). W
osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. i delikatnie wmieszać ją do masy
serowej. Krem wylać na przygotowany spód, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać solo, z owocami jagodowymi lub z sosem owocowym. Przechowywać w
lodówce. Smacznego!