Długo wydawało mi się, że sorbety to tylko namiastka lodów,
ale w jakimże byłam błędzie! Jeśli też tak sądzicie, koniecznie zróbcie sobie
sorbet malinowy (w końcu teraz sezon na maliny) – myślę, że podobnie jak ja
zmienicie zdanie. Aksamitny, słodki i pyszny – idealny! Bardzo polecam. Podane
proporcje są orientacyjne – ja po prostu przed zamrożeniem masy próbowałam jej
i regulowałam smak dolewając wody i dosypując cukru. Można dodać też troszkę
soku z cytryny. Bardzo polecam!
SORBET MALINOWY
Składniki:
ok. 500 g malin
ok. 100 g cukru
ok. 100-150 ml wody
Wykonanie:
Maliny zmiksować z cukrem i z wodą, przetrzeć masę przez
gęste sitko, aby oddzielić pestki.
Wlać masę do maszyny do lodów i kręcić aż zgęstnieje. Przełożyć
do pojemnika plastikowego i zamrozić do pożądanej konsystencji. Jeśli nie macie
maszynki do lodów, można też przełożyć po prostu masę do pojemnika i zamrozić. Kiedy
masa zgęstnieje, należy całość ponownie zmiksować. Smacznego!