Całkiem smaczne kruche ciasteczka, mimo że z mąki razowej, która moim
zdaniem zazwyczaj nie najlepiej spisuje się w cieście kruchym. Jej smak jest
wtedy bardzo wyraźny, ale tutaj jest przełamany czekoladą. Podsumowując,
chętnie je jeszcze upiekę. Ciastka są mało słodkie, więc jeśli za takimi nie
przepadacie, proponuję dać więcej cukru. Przepis ze strony Moje Wypieki.
RAZOWE CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Składniki:
3 szklanki mąki razowej (pszennej
lub orkiszowej – ja dałam pszenną)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
225 g masła, zimnego
1 szklanka ciemnego brązowego cukru (1,5 jeśli ktoś lubi
wyraźnie słodkie wypieki)
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
ok. 200-250 g posiekanej czekolady (dałam mleczną, w
oryginale gorzka)
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w malakserze*
i zmiksować. Wyjąć gotową kulę ciasta i wgnieść do niej drobinki czekolady.
Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki
wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach
od siebie. Spłaszczyć łyżką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut (do 20 minut,
w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce.
* jeśli nie posiadacie malaksera, można ciasto również
przygotować tradycyjnie ucierając masło w temp. pokojowej z cukrem, dodając
jajka, na końcu suche składniki i czekoladę; takie ciasto przed formowaniem
trzeba koniecznie schłodzić przez około 1 godzinę. Smacznego!