niedziela, 18 marca 2012
KRUCHE CIASTECZKA NA OLEJU
Kruche ciasteczka z ciasta takiego jak na paj jabłkowy. Ostatnio bardzo często je piekę – ciasto robi się błyskawicznie, a herbatniczki wychodzą bardzo smaczne. Jak już wcześniej pisałam, takie ciastka są mniej kruche i twardsze niż te na maśle lub margarynie, ale za to nie tak tłuste. Zdecydowanie mają tendencję do szybkiego znikania. Bardzo polecam.
KRUCHE CIASTECZKA NA OLEJU
Składniki:
500 g mąki pszennej
niecała szklanka cukru (białego, brązowego lub pół na pół)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy (niekoniecznie)
2 łyżki otrębów pszennych (niekoniecznie)
2 łyżki zarodków pszennych (niekoniecznie)
Wykonanie:
Powyższe składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, wycinamy dowolne kształty (ja idę po najmniejszej linii oporu i tnę radełkiem na kwadraty). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy do leciutkiego zarumienienia (ciastka wychodzą blade, jeśli się mocniej zrumienią, to będą już przypalone). Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Naprawdę fajny przepis -lubię takie herbatniczki. Zdecydowanie: do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis Muszę zapisać do zrobienia, bo unikam margaryny.
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie przepisu do akcji. Super ciasteczka do podkradania między posiłkami.Mój syn z pewnością by próbował:)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję, bo unikam masła w wypiekach, a ten przepis brzmi obiecująco!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dodaję do obserwowanych ;)
Przekątna: Mam nadzieję, że ciasteczka spełnią Twoje oczekiwania. Więcej przepisów z wykorzystaniem oleju w cieście znajdziesz na moim drugim blogu, www.pysznadieta.blogspot.com, ale tutaj też w archiwum kilka by się znalazło.
OdpowiedzUsuńSUPER!
OdpowiedzUsuńCiasteczka są pyszne i tak łatwe w zrobieniu! Ciasto robi się max 5 minut, piecze ok 15... i już!
Nazywam je Kryzysowe, bo pierwszy raz robiłam je w nocy, jak mi się przypomniało, że miałam coś upiec. Panika, bo nie miałam ani jajek, ani masła, ani nawet proszku do pieczenia. Trafiłam na ten przepis i wyszło super (nawet bez proszku).
Teraz piekę je w różnych wariantach: ciemne z kakao, jasne z migdałami itp. Koniecznie z lukrem :)
Dzięki za przepis
Bardzo się cieszę, że Ci przypasowały. Kryzysowe to faktycznie dla nich fajna i bardzo trafna nazwa:)
UsuńCiasto się nie robi Max 5 minut. Właśnie robię te ciasteczka i zagnuatam na nie ciasto już z 20 minut. Ciągle jest kruszonka i jest twarde jak skała.
UsuńJa trochę zmodyfikowałam przepis, faktycznie z tego co jest tutaj ciężko było mi ulepić ciasto... zmniejszyłam o 1/3 dawkę mleka i dodałam jajko i wyszło świetne :)
UsuńTylko sęk w tym, że w przepisie nie ma mleka,haha
Usuńnajlepsze ciastka na swiecie. Zmienilam troche przepis: dodalam mąke owsianą, cynamon, prażony sezam i ziarna lnu. Suuuuper.
OdpowiedzUsuńO, chętnie wypróbuję taką kombinację, zwłaszcza, że już chwilę ich nie piekłam.
UsuńCiasteczka pycha :)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że zostały wypróbowane;-)
Usuńszczerze to ten przepis jest słaby...
OdpowiedzUsuńA możesz napisać, dlaczego? Prosiłabym o uzasadnienie. Oczywiście każdemu może coś nie pasować - my akurat te ciasteczka bardzo lubimy, ale o gustach się nie dyskutuje.
Usuńile ciastek z tego wychodzi?
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasteczka na "2 tury". Przekładane masłem orzechowym lub dżemem. Zmieniłam jednak przepis trochę bo z tego co jest ciężko było mi skleić ciasto. Z jajkiem jest super :)
OdpowiedzUsuń