Bardzo smaczny dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Zdrowy orkisz ze swoim orzechowym posmakiem świetnie współgra z pieczonymi warzywami.
Przepis cytuję za Wegetarianką, od której go zapożyczyłam.
ORKISZ Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM I PIECZONYMI WARZYWAMI
Składniki (dla 4 osób):
2 szklanki ziaren orkiszu
5 czubatych łyżek podprażonego na suchej patelni łuskanego
słonecznika
5 średnich marchewek
3 nieduże pietruszki
5 łyżek oleju
3 duże ząbki czosnku (dałam mniej – u mnie reszta rodzinki
jest nieczosnkowa)
łyżka soku z cytryny lub nieco więcej (nie dałam)
pełna łyżeczka zmielonego kuminu (dałam mniej)
sól (dorzuciłam pieprz)
Wykonanie:
Orkisz płuczę, zalewam wodą i zostawiam na noc do
namoczenia. Następnego dnia wyrzucam wszystko co wypłynęło na wierzch, ziarna
płuczę na sitku, zalewam 3 szklankami wody, zagotowuję, zmniejszam płomień,
kładę uchyloną pokrywkę i gotuję ok 40 min, sprawdzamy ziarna czy są miękkie. W
trakcie gotowania dodaję łyżeczkę soli i łyżkę oliwy.
Warzywa obieram, kroję na pół, jeszcze raz na połowę, a
następnie na kilkucentymetrowe słupki. Do miseczki wlewam oliwę- 4 łyżki,
wciskam przez praskę czosnek, rozcieram go, dodaję kumin, sok z cytryny,
wszystko mieszam z warzywami, wykładam do żaroodpornego naczynia, posypuję
solą, przykrywam folią, wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok 200 st. Po pół
godzinie zdejmuję folię, piekę dalej przez 40- 60 minut (w trakcie mieszam 2
razy), aż warzywa się nieco przypieką. Ugotowany orkisz mieszam ze
słonecznikiem i warzywami, przyprawiam solą, ewentualnie dodatkową porcją soku
z cytryny. Smacznego!