Smaczne mufinki z wykorzystaniem zdrowych mąk: razowej i
owsianej. Długo trzymały świeżość, dla mnie w sam raz słodkie. Za bazę posłużył
mi przepis ze strony 101 cookbooks, który nieco zmodyfikowałam. Fotki tym razem pstryknęli mi Beata i Łukasz. Wielkie dzięki!
MUFINKI OWSIANO-RAZOWE
(mi wyszło 15 sporych muffinek)
Kruszonka razowo-owsiana:
¾ szklanki mąki pszennej razowej
1/3 szklanki mąki owsianej (lub ½ szklanki płatków
owsianych)
½ szklanki brązowego cukru
¼ łyżeczki soli (chyba, że ktoś nie lubi słono-słodkiego –
wtedy pominąć)
100 g masła
Wymieszać suche składniki, masło stopić, dodać do reszty,
wymieszać. Całość wstawić do zamrażalnika na ok. 10 minut.
Ciasto na mufinki:
¾ szklanki mąki owsianej (lub 1 szklanka płatków owsianych)
¾ szklanki mąki
¾ szklanki mąki pszennej razowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g masła
½ szklanki cukru
½ szklanki brązowego cukru
350 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
Wymieszać suche składniki, oprócz cukru i odstawić. Masło
stopić, zestawić z ognia, wmieszać cukier. Zmiksować z jogurtem, a następnie z
jajkami. Składniki mokre wymieszać z suchymi. Ciastem napełnić do ¾ objętości przygotowane
foremki do mufinek. Wyjąć kruszonkę z lodówki, połamać na kawałeczki i posypać
mufinki. Piec ok. 30 minut w 180°C (do suchego patyczka). Po wyjęciu z
piekarnika odczekać ok. minuty i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego!