Ulubione lody mojej
rodzinki - nie mieliby nic przeciwko, żebym robiła tylko te na okrągło.
Przeszły też śpiewająco test koleżanki czokoholiczki:) Zaletą w ich
przygotowaniu jest to, że nie ma strachu, czy jajka się nie zważą. Robię je na bazie lodów waniliowych bez jajek. Bardzo
polecam.
LODY CZEKOLADOWE bez jajek
Składniki:
350 ml mleka
200 g śmietany kremówki, schłodzonej
4 solidne łyżki mleka w proszku
6 cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
16 g cukru wanilinowego
2 łyżki kakao
½ tabliczki czekolady (50g) – mlecznej lub gorzkiej (co kto
lubi – te na zdjęciu są z mleczną czekoladą)
Wykonanie:
W garnuszku wymieszać cukier, cukier wanilinowy i mleko w
proszku. Powoli wlewać 250 ml mleka, wymieszać. Pozostałe 50 ml mleka wymieszać
ze skrobią i kakao. Mleko w garnuszku doprowadzić do wrzenia, dodać mleko
rozrobione ze skrobią. Gotować, mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, dodać
czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić i schłodzić do temperatury
lodówkowej. Śmietanę kremówkę ubić, wymieszać z czekoladowym budyniem. Masę
przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Lody można
zamrozić w jednym większym pojemniku lub w foremkach na lody.
Lody można również wykonać bez maszyny do lodów - schłodzoną
masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy
(np. co 20 minut) zamieszać w pojemniku mikserem, by nie wytworzyły się
kryształki lodu. Następnie lody zamrozić. Smacznego!