To lody, które robię
najczęściej, ponieważ nie dosyć że są pyszne, to bezproblemowe (nie ma strachu,
że jajka się zważą). W smaku są bardziej zbliżone do lodów kupowanych niż te z
tradycyjnego francuskiego przepisu z żółtkami, ale lepsze. Ich jedynym minusem
jest to, że porcja jest za mała. Muszę chyba spróbować, czy jeśli wezmę
składniki na 1,5 porcji, to masa zmieści się do mojej maszynki. Bardzo, bardzo
polecam. Przepis oparty na przepisie znalezionym u Dorotus.
LODY WANILIOWE bez jajek
Składniki:
350 ml mleka
200 g śmietany kremówki, schłodzonej
4 solidne łyżki mleka w proszku
6 cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
16 g cukru wanilinowego
Wykonanie:
W garnuszku wymieszać cukier, cukier wanilinowy i mleko w
proszku. Powoli wlewać 250 ml mleka, wymieszać. Pozostałe 50 ml mleka wymieszać
ze skrobią. Mleko w garnuszku doprowadzić do wrzenia, dodać mleko rozrobione ze
skrobią. Gotować, mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, przecedzić przez sito,
by usunąć ewentualne grudki, wystudzić i schłodzić do temperatury lodówkowej. Śmietanę
kremówkę ubić, wymieszać z mlecznym kisielem. Masę przełożyć do maszyny do
lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Lody można zamrozić w jednym
większym pojemniku lub w foremkach na lody.
Lody można również wykonać bez maszyny do lodów - schłodzoną
masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy
(np. co 20 minut) zamieszać w pojemniku mikserem, by nie wytworzyły się
kryształki lodu. Następnie lody zamrozić. Smacznego!
mmm... uwielbiam waniliowe lody, jeśli bez jaj to muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńJa bardzo polecam. Mam nadzieję, że też będziesz zadowolona.
UsuńPrzepis do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. ;)
Jak dla mnie są pyszne, nie tylko wyglądają. Moim zdaniem, warto wypróbować:)
Usuń