Któż nie ma czasami
ochoty na tiramisu? Ale niestety nie jest to najlżejszy smakołyk. Ja robię
deser podobny do klasycznego tiramisu, ale nie taki tłusty. Włoski charakter
deseru podkreśla serek ricotta. Do tego domowe biszkopty pełnoziarniste. Myślę,
że Wam też będzie smakowało:)
ODCHUDZONE TIRAMISU z ricotty
Składniki:
8-12 biszkoptów pełnoziarnistych (zależy od wielkości)
250 g serka ricotta
2 jajka
4 łyżki cukru* (lub 2 łyżki cukru* i 2 łyżeczki słodzika na
bazie stewii)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w ¼ szklanki
gorącej wody
1 łyżka Amaretto
ok. łyżki kakao lub startej gorzkiej czekolady
* zamiast cukru można dać ksylitol, ale wtedy lepiej deser zjeść w dniu produkcji, bo piana z ksylitolem ma tendencję do rozpływania się. Z cukrem deser jest trwalszy.
* zamiast cukru można dać ksylitol, ale wtedy lepiej deser zjeść w dniu produkcji, bo piana z ksylitolem ma tendencję do rozpływania się. Z cukrem deser jest trwalszy.
Wykonanie:
Jajka umyć ciepłą wodą, zalać w misce wrzątkiem na 15
sekund. Wrzątek odlać, jajka przelać zimną wodą. Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić, dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać żółtka, ubijać jeszcze
chwilę. Ubite jajka wymieszać z serkiem.
Biszkopty zanurzać w mieszance kawy i Amaretto, układać w
misce – najpierw jedna warstwa, na nią wykładamy połowę kremu, następnie druga
warstwa i reszta kremu. Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki, przed
podaniem posypujemy przez sitko kakao lub startą gorzką czekoladą (oczywiście
już nie przez sitko;) Smacznego!
Dzięki za zaproszenie, ale ten wpis niestety chyba nie pasuje do konkursu?
OdpowiedzUsuńJako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
OdpowiedzUsuńW ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl
Super przepis serek ricotta nie odstaje smakiem od tradycyjnego tiramisu.
OdpowiedzUsuń