Od dawna piekę już
biszkopt pełnoziarnisty do tortu, a ostatnio zaczęłam też piec biszkopciki
pełnoziarniste. Jako bazy używam jak zwykle tradycyjnego przepisu na biszkopt, nieco
go tylko modyfikując. Te biszkopty, w wersji pół na pół z mąką ziemniaczaną są
nie do odróżnienia od normalnych – mówiąc krótko, są po prostu przepyszne! A
dzieciaki (i dorośli :-) mają przekąskę słodką, ale też wartościową. Bardzo
polecam! A następnym razem zapraszam na odchudzone tiramisu – oczywiście z
biszkoptami pełnoziarnistymi.
DOSKONAŁE BISZKOPTY PEŁNOZIARNISTE
Składniki (na 1
blaszkę):
2 jajka M (z wolnego wybiegu)
1 łyżka cukru (ewentualnie czubata, jeśli lubimy słodsze wypieki)
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka cukru (ewentualnie czubata, jeśli lubimy słodsze wypieki)
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki mąki ziemniaczanej – wersja lepsza smakowo (lub też
pszennej pełnoziarnistej)
szczypta proszku do pieczenia - niekoniecznie
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Obie mąki przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia (jeśli go dodajemy). Oddzielić białka od żółtek. W osobnej misce białka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka (po jednym) i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć do torebki foliowej, nożyczkami odciąć róg i wyciskać paseczki ciasta na przygotowaną wcześniej blachę. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 10 minut, do czasu aż biszkopty zaczną się delikatnie złocić. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić ciasteczka wewnątrz jeszcze na ok. 5-10 minut. Smacznego!
Kocham biszkopty :) domowe i pełnoziarniste brzmią ekstra :]
OdpowiedzUsuńMyślę, że jeśli upieczesz, nie będziesz rozczarowana. Smakują lepiej niż kupne:)
Usuń