PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA MIODOWE z bakaliami
Doskonałe! Idealny
przepis dla wszystkich, którzy nie wierzą, że z mąki pełnoziarnistej można
zrobić pyszny deser – przy tych ciastkach się nawrócą:) Przepis z MoichWypieków,
ale usunęłam z niego cukier, bo kiedy piekłam je po raz pierwszy
dokładnie według oryginału, to jak dla mnie wyszły zdecydowanie
przesłodzone. Bakalie można dać dowolne - takie jakie lubimy lub akurat
mamy w domu. Jedyna wada tych ciasteczek jest taka, że ciężko
poprzestać na jednym… Bardzo polecam.
Składniki:
- 120 g masła, w temperaturze pokojowej
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 ‘Basia'
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka kamienia winnego i pół łyżeczki sody)
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
- 4 łyżki migdałów bez skórki, posiekanych
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki suszonej moreli, posiekanej
Wykonanie:
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miód
włożyć do misy malaksera i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto można
również szybko zagnieść ręcznie lub wyrobić w tradycyjnym mikserze. Do
wyrobionego ciasta dodać bakalie, raz jeszcze zagnieść, by całość się
połączyła. Przygotować dwie płaskie blaszki do ciasteczek. Wysmarować je masłem
i wyłożyć papierem do pieczenia (można z tego zrezygnować, jeśli blaszka jest z
nieprzywierającego materiału). Z ciasta formować kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego. Układać na blaszce, w sporych odstępach od siebie,
delikatnie spłaszczając je dłonią. Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 –
15 minut, do zarumienienia. Po tym czasie ciasteczka wyjąć z piekarnika,
odczekać 3 minuty (bezpośrednio po upieczeniu będą dość miękkie), a następnie
przełożyć je z blaszki na kratkę do ostudzenia. Podawać ze szklanką mleka. Można
przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz