Ulubione muffinki moich dzieci: „Mamo, zrób ciasteczka
babeczkowe!”. Kazali mi je robić tak często, że już mi się znudziły, ale dobrze
pamiętam, jak bardzo smakowały mi na początku! Świetne, bo wilgotne. Polecam.
Przepis zaczerpnięty stąd.
MUFFINKI WANILIOWE
Składniki suche:
250g mąki
1 szkl cukru
3 cukry waniliowe (ja zwykle mieszam cukier waniliowy sztuczny, naturalny i trochę ekstraktu - mniej więcej po łyżeczce)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
1 szkl mleka lub wody
½ szkl oleju roślinnego
2 jajka
Wykonanie:
Najpierw oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki, potem
łączymy razem i mieszamy krótko i niedokładanie (ja zwykle robię bzz bzz
mikserem). Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200ºC. Smacznego!
Pyszne te babeczki -pulchne i wilgotne w srodku 😗 wszystkim smakowaly. Ja zrobilam tez druga wersje z barwnikami spozywczymi-fajne kolorowe wyszly. Synek chetnie je tez robil. Bardzo prosty i szybki przepis. Dodaje do ulubionych. I polecam 😀
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały i dziękuję za komentarz:) Z barwnikami na pewno wyglądały odlotowo.
UsuńSzkoda ze zdjecia wkleic nie moge 😞
UsuńNo to może jakiś link do tych fotek?
UsuńNie mam 😞 mam je na telefonie.
Usuń