Wszyscy
w domu lubimy
ciasto drożdżowe, ale ponieważ ostatnio staram się, żeby jak najwięcej
moich
wypieków było pełnoziarnistych, postanowiłam zrobić zdrowszą wersję
drożdżówki. Drogą prób i błędów (upiekłam 4 ciasta, w każdym coś
poprawiając)
doszłam do poniższego przepisu – z niego jestem już całkowicie
zadowolona.
Uwaga, to nie jest ciasto niskokaloryczne. Starałam się żeby nie miało
za wiele
kalorii, ale zależało mi przede wszystkim na tym, żeby było smaczne i
zdrowsze
od zwykłej drożdżówki. A jaka pyszna jest ta otrębowa kruszonka! Gorąco
polecam.
DROŻDŻÓWKA PEŁNOZIARNISTA Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
100 g masła
200-250 ml mleka
150 g cukru
3 duże jajka wiejskie* lub 4 mniejsze
20 g drożdży
1 paczka cukru waniliowego lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
szczypta soli
100 g masła
200-250 ml mleka
150 g cukru
3 duże jajka wiejskie* lub 4 mniejsze
20 g drożdży
1 paczka cukru waniliowego lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
szczypta soli
* Jeśli użyjemy dobrych wiejskich
jajek, drożdżówka będzie bardziej żółta. Żeby trochę podrasować kolor, możemy
też dosypać do ciasta troszkę kurkumy lub szafranu. Ciasto na zdjęciu ma kolor tylko od jajek.
Kruszonka:
½ szklanki otrębów owsianych
½ szklanki mielonych migdałów
50g stopionego i wystudzonego masła
4 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
mleko do posmarowania ciasta
owoce sezonowe (u mnie truskawki i rabarbar)
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać (powinno być
letnie lub lekko ciepłe). Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia. Drożdże rozetrzeć
z łyżeczką cukru, wlać ok. łyżkę ciepłego mleka, dodać dwie łyżki mąki,
wymieszać dokładnie i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie do
miski przesiać przez sitko obie mąki, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę
soli - wymieszać. Dołożyć jajka, wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz mleko.
Składniki dobrze wymieszać – np. drewnianą łyżką. Dodać stopiony i przestudzony
tłuszcz. Wyrobić mikserem, drewnianą łyżką lub ręką, ale ciasto będzie bardzo
luźne, więc trzeba wyrabiać je w misce. Ciasto zostawić pod przykryciem w
ciepłym miejscu na około 1,5 godziny (może być trochę krócej lub dłużej –
zależy od mocy drożdży i temperatury otoczenia), aż podwoi mniej więcej swą
objętość. Roztopić i wystudzić masło na kruszonkę. Wystudzonym masłem zalać
wymieszane otręby z migdałami i cukrem. Wymieszać dokładnie i wstawić do
lodówki. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (wyłożonej papierem do
pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) i poczekać aż
ciasto wyraźnie podrośnie. Ja piekę w blaszce 35x25 cm, ale jak ktoś woli
wyższe ciasto, może użyć nieco mniejszej blaszki. Po wyrośnięciu posmarować
mlekiem, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką.
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC – do lekkiego zezłocenia wierzchu. Jeżeli ciasto wyrasta mi bardzo powoli i chcę przyśpieszyć ten proces, to często wkładam drożdżówkę do zimnego piekarnika i dopiero włączam grzanie. Po wystudzeniu wierzch łasuchy mogą posypać cukrem pudrem, bo ciasto nie jest bardzo słodkie. Smacznego!
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC – do lekkiego zezłocenia wierzchu. Jeżeli ciasto wyrasta mi bardzo powoli i chcę przyśpieszyć ten proces, to często wkładam drożdżówkę do zimnego piekarnika i dopiero włączam grzanie. Po wystudzeniu wierzch łasuchy mogą posypać cukrem pudrem, bo ciasto nie jest bardzo słodkie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz