Gruzińska pasa/sos z
papryki, od której można się uzależnić (to właśnie mój przypadek:). Od kiedy
spróbowałam jej w zeszłym roku, robiłam już kilka wersji i ta poniżej to jedna
z najlepszych. Bardzo, bardzo polecam – idealna do kanapek zamiast keczupu, ale
nadaje się również do sałatek, pizzy, czy nawet jako sos do makaronu. Dla mnie
po prostu rewelacja. Aniu, dzięki za ten przepis!
ADŻIKA PAPRYKOWA
- 3kg czerwonej papryki
- 15dag chilli
- 2 niewielkie główki czosnku (lub 1-1,5 dużej)
- wszystko zemleć (ja siekam w malakserze) i gotować ok.
10-15min. Do przestudzonej (dodawałam też do gorącej) masy dodać:
- 1szkl oleju
- 20dag cukru
- 2łyzeczki soli
- pół szklanki octu
- wszystko wymieszać, gotować jeszcze 20min. Przełożyć do
wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 min. Smacznego:)
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogami, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń