Bardzo przyjemna i szybka w wykonaniu
alternatywa dla wędliny lub sera na kanapce. Poniższy przepis jest kompilacją kilku znalezionych w sieci. Moim zdaniem pasta jest bardzo smaczna,
tylko niestety pachnie mocno czosnkiem, więc może nie jest najlepszą przekąską
przed służbowym spotkaniem, czy romantyczną randką. Tak czy inaczej – bardzo
polecam. Sama robiłam ją już kilka razy.
PASTA
Z ZIELONEGO GROSZKU
Składniki:
1 puszka groszku konserwowego (bez wody) lub szklanka groszku świeżego/mrożonego,
1 ząbek czosnku,
1/3 szklanki wody (niekoniecznie),
ok. 1 łyżka oleju
1 cebula
1 większy ząbek czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Jeśli mamy groszek surowy, to go
gotujemy; puszkowy odsączamy. Cebulę podsmażamy na oleju, na sam koniec wrzucamy na chwileczkę
czosnek, po czym wszystkie składniki miksujemy razem w blenderze, doprawiamy i zajadamy
z chlebem. Smacznego!
imm.. zielono mi :) sama sie przygotowuje do zrobienia zielonej pasty.. :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej polecam:)
OdpowiedzUsuń