czwartek, 6 maja 2010
MAKARONIKI ORZECHOWE
Przepis wyszperany dawno temu gdzieś w Internecie, z moimi małymi zmianami. Pyyycha, bo kto nie lubi makaroników?
MAKARONIKI ORZECHOWE
Składniki:
200g zmielonych orzechów włoskich
200g cukru
60g zmielonych biszkoptów (ewentualnie herbatników lub sucharków)
4 białka
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, wsypać orzechy i pokruszone biszkopty. Łyżką nakładać ciasto na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Powinny być lekko zrumienione z zewnątrz, ale w środku miękkie. Chwilkę odczekać, przełożyć na kratkę do wystudzenia. Z tej ilości wychodzą dwie blachy (ja zazwyczaj robię z połowy przepisu).
W wersji rozpasanej, można zmniejszyć makaroniki i przełożyć je kremem ganache (100g gorzkiej czekolady rozpuścić w 100ml podgrzanej śmietanki 30% + ewentualnie łyżka rumu). Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz