DOUGHNUTS – pączki z dziurką
Co roku w karnawale przynajmniej raz
staram się usmażyć pączki – tym razem padło na amerykańskie pączki z dziurką na
wyraźne życzenie mojego starszego dziecka. Poniższy przepis z Moich Wypieków
okazał się bardzo dobry: jest bardzo prosty, a pączki wychodzą pyszne. I na
wielu z nich wyszła mi oponka:)
Składniki na 35 - 40 sztuk:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki masła, roztopionego
- 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
- olej do smażenia
- cukier puder do przygotowania lukru (lub polewa czekoladowa)
- słodka posypka (opcjonalnie)
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i
wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut
(mikserem) lub kilkanaście (ręcznie), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
(starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam
wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia
chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski,
przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką
blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm
wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Odkładać
je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut).
Po wyrośnięciu smażyć doughnuts w głębokim oleju
rozgrzanym do temperatury 175ºC, z każdej strony, do złotego koloru.
Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko
zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na
bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe lukrować.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącego mleka
Cukier puder utrzeć z mlekiem do gładkości
(grzbietem dużej łyżki lub mikserem). Gęstość lukru regulować przez dodatek
mleka lub cukru. Od razu ozdobić posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz