Te ciastka to na pewno jedne z najlepszych ciastek jakie jadłam i w dodatku pełnoziarniste - bardzo przypadła mi do gustu ich miękka struktura, przypominająca cukierek toffi. Piekłam już kiedyś te ciasteczka, ale z innego przepisu i pamiętam, że uznałam je za dosyć nijakie, za to ta wersja pobiła u mnie w domu wszelkie rekordy popularności. Wstyd się przyznać, ale wciągnęliśmy je prawie wszystkie już pierwszego dnia, dlatego prędko ich znowu nie zrobię – są zbyt niebezpieczne;-) Jeden z niezawodnych przepisów Heidi Swanson.
PEŁNOZIARNISTE CIASTKA OWSIANO-KOKOSOWE (ANZAC COOKIES)
Składniki (na ok. 20 ciastek):
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych (najlepiej drobnych – takie są np. w Lidlu)
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 125 g rozpuszczonego masła (dałam 100 g klarowanego)
- 2 łyżki miodu lub golden syrup'u (dałam melasę karobową)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (+ ewentualnie 1 łyżka wrzątku)
- ewentualnie trochę wody do zarobienia ciasta
Wykonanie:

ciastka owsiano -kokosowe *-* pycha !! do tego zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńTe są naprawdę pycha, pycha - polecam:)
Usuńjutro zrobię z dodatkiem kakao z wiatrakami, będą na weekend :))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyszły dobre:)
OdpowiedzUsuń