niedziela, 18 marca 2012

KRUCHE CIASTECZKA NA OLEJU


Kruche ciasteczka z ciasta takiego jak na paj jabłkowy. Ostatnio bardzo często je piekę – ciasto robi się błyskawicznie, a herbatniczki wychodzą bardzo smaczne. Jak już wcześniej pisałam, takie ciastka są mniej kruche i twardsze niż te na maśle lub margarynie, ale za to nie tak tłuste. Zdecydowanie mają tendencję do szybkiego znikania. Bardzo polecam.

KRUCHE CIASTECZKA NA OLEJU

Składniki:

500 g mąki pszennej
niecała szklanka cukru (białego, brązowego lub pół na pół)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy (niekoniecznie)
2 łyżki otrębów pszennych (niekoniecznie)
2 łyżki zarodków pszennych (niekoniecznie)

Wykonanie:

Powyższe składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, wycinamy dowolne kształty (ja idę po najmniejszej linii oporu i tnę radełkiem na kwadraty). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy do leciutkiego zarumienienia (ciastka wychodzą blade, jeśli się mocniej zrumienią, to będą już przypalone). Smacznego!


20 komentarzy:

  1. Naprawdę fajny przepis -lubię takie herbatniczki. Zdecydowanie: do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis Muszę zapisać do zrobienia, bo unikam margaryny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za dołączenie przepisu do akcji. Super ciasteczka do podkradania między posiłkami.Mój syn z pewnością by próbował:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno wypróbuję, bo unikam masła w wypiekach, a ten przepis brzmi obiecująco!
    Pozdrawiam i dodaję do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przekątna: Mam nadzieję, że ciasteczka spełnią Twoje oczekiwania. Więcej przepisów z wykorzystaniem oleju w cieście znajdziesz na moim drugim blogu, www.pysznadieta.blogspot.com, ale tutaj też w archiwum kilka by się znalazło.

    OdpowiedzUsuń
  7. SUPER!
    Ciasteczka są pyszne i tak łatwe w zrobieniu! Ciasto robi się max 5 minut, piecze ok 15... i już!
    Nazywam je Kryzysowe, bo pierwszy raz robiłam je w nocy, jak mi się przypomniało, że miałam coś upiec. Panika, bo nie miałam ani jajek, ani masła, ani nawet proszku do pieczenia. Trafiłam na ten przepis i wyszło super (nawet bez proszku).
    Teraz piekę je w różnych wariantach: ciemne z kakao, jasne z migdałami itp. Koniecznie z lukrem :)
    Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci przypasowały. Kryzysowe to faktycznie dla nich fajna i bardzo trafna nazwa:)

      Usuń
    2. Ciasto się nie robi Max 5 minut. Właśnie robię te ciasteczka i zagnuatam na nie ciasto już z 20 minut. Ciągle jest kruszonka i jest twarde jak skała.

      Usuń
    3. Ja trochę zmodyfikowałam przepis, faktycznie z tego co jest tutaj ciężko było mi ulepić ciasto... zmniejszyłam o 1/3 dawkę mleka i dodałam jajko i wyszło świetne :)

      Usuń
    4. Tylko sęk w tym, że w przepisie nie ma mleka,haha

      Usuń
  8. najlepsze ciastka na swiecie. Zmienilam troche przepis: dodalam mąke owsianą, cynamon, prażony sezam i ziarna lnu. Suuuuper.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, chętnie wypróbuję taką kombinację, zwłaszcza, że już chwilę ich nie piekłam.

      Usuń
  9. Ciasteczka pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. szczerze to ten przepis jest słaby...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A możesz napisać, dlaczego? Prosiłabym o uzasadnienie. Oczywiście każdemu może coś nie pasować - my akurat te ciasteczka bardzo lubimy, ale o gustach się nie dyskutuje.

      Usuń
  11. Zrobiłam wczoraj ciastka według tego przepisu. Są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam ciasteczka na "2 tury". Przekładane masłem orzechowym lub dżemem. Zmieniłam jednak przepis trochę bo z tego co jest ciężko było mi skleić ciasto. Z jajkiem jest super :)

    OdpowiedzUsuń