czwartek, 14 marca 2013

KRUCHE CIASTECZKA GRYCZANE




Jeżeli nie jesteście wielbicielami gryki, to jest spora szansa, że te ciasteczka Was do niej przekonają. Kruchutkie, maślane, z leciutkim gryczanym posmaczkiem, dodającym im charakteru, są wręcz uzależniające, szczególnie dla dorosłych (przynajmniej takie obserwacje poczyniłam wśród moich bliskich). Jeden z doskonałych przepisów proponowanych przez Heidi Swanson.

KRUCHE CIASTECZKA GRYCZANE

Składniki:

  •   szklanki mąki (ja dałam 1 szklankę białej i ¼ szklanki pełnoziarnistej)
  • ¾ szklanki mąki gryczanej (oprócz sklepów ze zdrową żywnością ostatnio dostępna jest w Tesco. Ja swoją zrobiłam mieląc w młynku do kawy niepaloną kaszę gryczaną)
  • 225g masła (lub 200g masła i troszkę zimnej wody)
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 1/3 szklanki czekolady- gorzkiej lub mlecznej - drobniutko posiekanej

Wykonanie:


Jeśli mamy malakser wrzucamy wszystko do niego i miksujemy, po czym zagniatamy kulę z ciasta (jeśli byłyby problemy z ulepieniem kuli, dodajemy nieco zimnej wody). Jeśli nie mamy malaksera, mieszamy razem suche składniki, miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt i drobinki czekolady, po czym mieszamy wszystko razem, zagniatając ciasto. Gotowe ciasto albo dzielimy na 2 wałeczki, ok. 5 cm średnicy, albo robimy z niego 2 płaskie placki. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki albo tniemy nożem wałeczki w talarki (mniej roboty), albo rozwałkowujemy nasze placki i wycinamy ciastka (trudniejsze, bo przeszkadzają nam w tym drobinki czekolady). Ciacha pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 10-12 minut, odwracając blachę w połowie pieczenia, do zezłocenia (uwaga, brzegi szybko się rumienią!). Wystudzić, przechowywać w szczelnym pudełku – podobno do miesiąca, ale to marzenie ściętej głowy. Pyszne świeże, jeszcze lepsze na drugi dzień. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo intrygujący przepis! Skuszę się, skuszę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zrobisz, daj znać, czy smakowały - jestem bardzo ciekawa.

      Usuń
  2. fajne takie gryczane cicha -zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie przepisy prezentuje Heidi - zdrowe, ale pyszne. Ja się pod tym podpisuję obiema rękami:)

      Usuń