niedziela, 20 października 2013

BŁYSKAWICZNY MARCINEK

 


BŁYSKAWICZNY MARCINEK

Do błyskawicznego Marcinka przymierzałam się już od dawna i w ostatnie wakacje w końcu go zrobiłam. Za pierwszym razem ciasto mi smakowało, ale czułam, że wykończenie nie trafiło do końca w mój gust. Zrobiłam go drugi raz, tym razem dodając ulubione dodatki i wyszło idealne. Świetne ciasto na upały, bo nie trzeba włączać piekarnika (tak, wiem że się spóźniłam, zamieszczając post w październiku;). Oryginalny przepis znaleziony tutaj; ja podaję według moich przeróbek.

Składniki:

12 op. herbatników (po 50g) np. Petit Beurre
1 duża śmietana 18% (400 ml)
1 duża śmietana 30% (400 ml)
1 mała śmietana 36%
sok z cytryny do smaku (polecam dolewać po łyżeczce, żeby nie przesadzić)
cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Śmietany połączyć, dodać sok z cytryny, chwilę ubijać. Następnie dodać cukier i ubić na sztywno. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Układać na zmianę herbatniki (4 szt. X 5 szt.) i warstwę kremu. Wierzch posmarować kremem i posypać startymi na tartce herbatnikami i kawą mieloną lub kakao (mi bardziej smakowała wersja z kakao). Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pięknie się prezentuje, bardzo elegancko i smakowicie

    OdpowiedzUsuń