sobota, 2 marca 2013

CHICKEN POT PIE




Potrawka, którą bardzo lubi mój mąż, a generalnie za mięsem to on nie przepada, oj nie, więc to chyba całkiem niezła rekomendacja. Przepis znalazłam tutaj i chociaż nigdy nie trzymałam się go zbyt dokładnie, to „pot paj” zawsze wychodził smaczny. Potrawka jest bardzo sycąca – nam taka porcja wystarcza na dwa obiady dla dwóch dorosłych osób.

CHICKEN POT PIE

Składniki:

1 l bulionu z kurczaka,
1 mała podwójna pierś z kurczaka,
1 opakowanie ciasta francuskiego,
4 łyżki masła,
1/2 cebulki,
1 ząbek czosnku,
2 małe marchewki,
1 duży ziemniak,
2 łodygi selera,
4 łyżki mąki,
1 szklanka śmietany 18%,
2 listki laurowe,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
sól,
pieprz,
mała puszka groszku,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki mleka.

Wykonanie:

Kurczaka ugotować w bulionie (15 minut). Mięso wyjąć i ostudzić. Warzywa pokroić w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać marchew i ziemniaka – smażyć ok. 5 minut. Dodać seler i po kolejnych 5 minutach dosypać mąkę i smażyć 2 minuty. Nie rumienić. Dodać listki laurowe i tymianek, zalać bulionem, gotować ciągle mieszając, aż 1/3 płynu odparuje. Gdy sos będzie już gęsty dolać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Po 5 minutach dodać pokrojone w kostkę mięso, groszek i natkę – wymieszać. Tak przygotowaną potrawkę przelać do naczynia żaroodpornego lub kamionkowego i przykryć ciastem francuskim. W cieście zrobić kilka dziurek, by para miała którędy uciekać. Wierzch posmarować mlekiem i zapiekać w 200 stopniach, aż ciasto będzie brązowawe i upieczone. Smacznego!


1 komentarz: