Potrawka, którą bardzo
lubi mój mąż, a generalnie za mięsem to on nie przepada, oj nie, więc to chyba
całkiem niezła rekomendacja. Przepis znalazłam tutaj i chociaż nigdy nie
trzymałam się go zbyt dokładnie, to „pot paj” zawsze wychodził smaczny.
Potrawka jest bardzo sycąca – nam taka porcja wystarcza na dwa obiady dla dwóch
dorosłych osób.
CHICKEN POT PIE
Składniki:
1 l bulionu z kurczaka,
1 mała podwójna pierś z kurczaka,
1 opakowanie ciasta francuskiego,
4 łyżki masła,
1/2 cebulki,
1 ząbek czosnku,
2 małe marchewki,
1 duży ziemniak,
2 łodygi selera,
4 łyżki mąki,
1 szklanka śmietany 18%,
2 listki laurowe,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
sól,
pieprz,
mała puszka groszku,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki mleka.
Wykonanie:
Kurczaka ugotować w bulionie (15 minut). Mięso wyjąć i
ostudzić. Warzywa pokroić w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać masło i
zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać marchew i ziemniaka – smażyć ok. 5 minut.
Dodać seler i po kolejnych 5 minutach dosypać mąkę i smażyć 2 minuty. Nie
rumienić. Dodać listki laurowe i tymianek, zalać bulionem, gotować ciągle
mieszając, aż 1/3 płynu odparuje. Gdy sos będzie już gęsty dolać śmietanę i
przyprawić solą i pieprzem. Po 5 minutach dodać pokrojone w kostkę mięso,
groszek i natkę – wymieszać. Tak przygotowaną potrawkę przelać do naczynia
żaroodpornego lub kamionkowego i przykryć ciastem francuskim. W cieście zrobić
kilka dziurek, by para miała którędy uciekać. Wierzch posmarować mlekiem i
zapiekać w 200 stopniach, aż ciasto będzie brązowawe i upieczone. Smacznego!
Wygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuń