poniedziałek, 18 lutego 2013

CZARNO BIAŁY SERNIK NA ZIMNO


Pomimo, że w teczkach i segregatorach mnóstwo przepisów czeka na swoją kolej, żeby je wypróbować, mam też sporo takich, które wciąż wypychają te nowe z ich miejsca w kolejce oczekujących. Przepisy, do których ciągle wracam, bo po prostu są bardzo dobre. To jest jeden z nich. Niby zwykły sernik na zimno, ale nie zdarzyło się jeszcze, żeby komuś nie smakował. Ważne jednak, żeby zostawić go na noc w lodówce – dopiero wtedy osiąga pełnię smaku i należytą konsystencję całości. Polecam – może na wielkanocny stół?

CZARNO BIAŁY SERNIK NA ZIMNO

Składniki:

750g serka homogenizowanego
szklanka gęstej śmietany
szklanka cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
cukier waniliowy
2-3 łyżki kakao
spora garść rodzynek (sparzonych i osączonych na sitku)
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
trochę startej lub posiekanej czekolady
(ewentualnie kakao, płatki czekoladowe lub bita śmietana do dekoracji)
2-3 paczki herbatników Petit Beurre

Wykonanie:

Foremkę ok. 20x20 lub 20x30 (zależy, czy chcemy sernik grubszy, czy cieńszy) wyłożyć papierem do pieczenia i warstwą herbatników. Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody. Gdy spęcznieje, wlać pół szklanki gorącej wody i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści (najszybciej będzie nad parą). Serki i śmietanę (najlepiej w temp. pokojowej, żeby się nam żelatyna nie zważyła) połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną. Masę serową podzielić na pół. Jedną połowę wymieszać z bakaliami, a drugą z kakao i posiekaną lub startą czekoladą. Jedną połowę masy wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć resztą masy. Wyrównać wierzch. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby herbatniki ładnie zmiękły. Jeżeli chcemy sernik podać na elegancko, można go udekorować przesypanym przez sitko kakao lub bitą śmietaną i płatkami czekoladowymi. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. fajny ten serniczek , czarno-biały ;) pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dawno nie jadłam sernika na zimno! Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjnie wygląda, ale mi smaku zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  4. teenager, Natalia, Izaa:
    Dzięki, miło mi, że się Wam podoba, mimo że zdjęcie niespecjalne. Ostatnio strasznie brakuje mi czasu i fotografuję okropnie byle jak.

    OdpowiedzUsuń