Jeżeli nie jesteście wielbicielami gryki, to jest spora szansa, że te ciasteczka Was do niej przekonają. Kruchutkie, maślane, z leciutkim gryczanym posmaczkiem, dodającym im charakteru, są wręcz uzależniające, szczególnie dla dorosłych (przynajmniej takie obserwacje poczyniłam wśród moich bliskich). Jeden z doskonałych przepisów proponowanych przez Heidi Swanson.
KRUCHE CIASTECZKA GRYCZANE
Składniki:
- 1¼ szklanki mąki (ja dałam 1 szklankę białej i ¼ szklanki pełnoziarnistej)
- ¾ szklanki mąki gryczanej (oprócz sklepów ze zdrową żywnością ostatnio dostępna jest w Tesco. Ja swoją zrobiłam mieląc w młynku do kawy niepaloną kaszę gryczaną)
- 225g masła (lub 200g masła i troszkę zimnej wody)
- 2/3 szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
- 1/3 szklanki czekolady- gorzkiej lub mlecznej - drobniutko posiekanej
Wykonanie:
Jeśli mamy malakser wrzucamy wszystko do niego i miksujemy,
po czym zagniatamy kulę z ciasta (jeśli byłyby problemy z ulepieniem kuli,
dodajemy nieco zimnej wody). Jeśli nie mamy malaksera, mieszamy razem suche
składniki, miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt i drobinki
czekolady, po czym mieszamy wszystko razem, zagniatając ciasto. Gotowe ciasto
albo dzielimy na 2 wałeczki, ok. 5 cm średnicy, albo robimy z niego 2 płaskie
placki. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do
lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki albo tniemy nożem
wałeczki w talarki (mniej roboty), albo rozwałkowujemy nasze placki i wycinamy
ciastka (trudniejsze, bo przeszkadzają nam w tym drobinki czekolady). Ciacha
pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 10-12 minut,
odwracając blachę w połowie pieczenia, do zezłocenia (uwaga, brzegi szybko się
rumienią!). Wystudzić, przechowywać w szczelnym pudełku – podobno do miesiąca,
ale to marzenie ściętej głowy. Pyszne świeże, jeszcze lepsze na drugi dzień.
Smacznego!
Bardzo intrygujący przepis! Skuszę się, skuszę!
OdpowiedzUsuńJeśli zrobisz, daj znać, czy smakowały - jestem bardzo ciekawa.
Usuńfajne takie gryczane cicha -zdrowo ;)
OdpowiedzUsuń*ciacha
UsuńTakie przepisy prezentuje Heidi - zdrowe, ale pyszne. Ja się pod tym podpisuję obiema rękami:)
Usuń