środa, 28 lipca 2010

ZŁOTA KRAJANKA (GOLDEN FLAPJACKS)


Cudownie prosty przepis (takie lubię najbardziej), znaleziony na stronie firmy Tate & Lyle (producenta Golden Syrupu). Jeśli chodzi o syrop, to można podmienić go np. na miód, ale wtedy smak batoników zmieni się z karmelowego na miodowy. Ja miałam syrop od koleżanki z Anglii (dzięki Marysiu!), ale okazuje się, że można go dostać w Polsce w sieci sklepów Kuchnie Świata lub zrobić samemu. Przepis nieco zmodyfikowałam (oryginalna krajanka wyszła dla mnie nieco za tłusta i za słodka) - w nawiasach podaję pierwotne proporcje. Zdjęcia pochodzą z archiwum - na razie o takich batonikach mogę tylko pomarzyć...
ZŁOTA KRAJANKA (GOLDEN FLAPJACKS)

Składniki:

50 (75) g masła
75 (100) g brązowego cukru (demerara)
2 kopiate łyżki Golden Syrup
200 (175) g płatków owsianych
(ewentualnie garść orzechów lub rodzynek itp.)

Wykonanie:

Wyłożyć papierem formę 20x20 cm i nagrzać piekarnik do 180°C. Masło, cukier i syrop podgrzewać w rondlu, aż masło się roztopi. Dosypać płatki owsiane. Wyłożyć masę do formy, wyrównać. Piec około 20 minut. Jeszcze ciepłą masę pociąć na batoniki (po wystygnięciu masa bardzo twardnieje). Batoniki wyjmować z formy, kiedy wystygną. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. kolor ma piękny!
    a ja juz myślę nad zrobienie syropu, bo do wielu wypieków by mi się przydał..

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajna przekaska do pochrupania:) zdjecie bardzo mi sie podoba:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nic tylko tę wstążeczkę zrzucić i chrupać;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne batoniki! Takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie owsiane słodkości
    a golden syrup wciąż mnie ciekawi

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę w końcu zabrać się za ten syrop, bo do tak wielu przepisów się przydaje... A krajanka cudna! Szczególnie, że ostatnio płynę na krajankowej fali... ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. z jogurtem, na śniadanie... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. ślicznie wyglądają i jeszcze ten piękny złoty kolor;D

    OdpowiedzUsuń