czwartek, 22 lipca 2010
LODY JOGURTOWE
Od kilku dni jestem dumną posiadaczką maszynki do lodów. Zaczęłam od lodów na mleku kokosowym, a te poszły na drugi ogień. Przepis znaleziony tutaj. Lody są banalnie proste w wykonaniu, a wychodzą bardzo lekkie, właściwie to coś z pogranicza lodów, a mrożonego jogurtu. Pozostawione na dłużej w zamrażalniku twardnieją.
LODY JOGURTOWE
Składniki
350 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, jak grecki, i NIE light)
125 ml śmietanki (w oryginalnym przepisie było tylko „cream” – ja dałam 30%)
1/4 szklanki (50 g) cukru (u mnie ksylitol)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy) albo 150 g świeżych owoców
Wykonanie:
Jeśli robimy wersję owocową, to zaczynamy od umycia, obrania i ewentualnego wypestkowania owoców, oraz ich zmiksowania. Masę owocową łączymy z cukrem i zostawiamy na godzinę. Łączymy jogurt ze śmietaną, dodajemy owoce (lub wanilię, jeśli robimy wersję podstawową). Mieszankę wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy według instrukcji producenta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mniam. kiedys moze i ja sprawie sobie taka maszyne..;D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
smak jogurtowy z wiśniami to jeden z moich ulubionych, na takie lody ja się chętnie piszę. :)
OdpowiedzUsuńJa planuję kupic maszynę na następne lato, bo to mam tak zakręcone, że nie miałabym kiedy kręcic lodów :) Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńzachęcająca porcja! poproszę...
OdpowiedzUsuńzazdroszczę Ci takich lodów
OdpowiedzUsuńja nie mam maszynki, ale staram się radzic sobie też i odrobinę ochłody serwowac..