piątek, 2 maja 2014

PEŁNOZIARNISTE MUFFINKI KAKAOWE




Najlepsze z dietetycznych muffinek kakaowych, jakie robiłam. Ja zrobiłam im polewę czekoladową (gorzka czekolada stopiona w mikrofalówce z łyżką masła) i z polewą były jeszcze lepsze. Stosunkowo mało kalorii i zdrowe składniki, a muffinki całkiem smaczne:)

PEŁNOZIARNISTE MUFFINKI KAKAOWE

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
1 szklanka cukru (lub ksylitolu)
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 jajo
1 i ¼ szklanki mleka
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub ewentualnie cukier waniliowy albo ostatecznie łyżeczka aromatu)

Wykonanie:

Zmieszać w misce suche składniki. Osobno wymieszać składniki mokre", po czym wymieszać wszystko razem (ja to robię mikserem). Przełożyć do przygotowanych foremek na muffinki, lub do foremki na ciasto (np. 20x20), jeśli wolimy upiec w formie murzynka. Muffinki piec ok. 20 minut, a murzynek ok. 35 minut w 180ºC. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową. Smacznego!

Piknik majowy

4 komentarze:

  1. Czy dodatek octu zmienia walory smakowe ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, za to wpływa na jego strukturę.

      Usuń
  2. Czy w konsystencji są miękkie? (mokre) Czy raczej kruche? Mleko zapewnia im tę wilgotność? Czy może dodać odrobinę serka homogenizowanego? Jeśli mam jeść uwielbiam mokre nie musi być słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo "mokre" to one nie były - można by je trochę bardziej natłuścić, żeby były bardziej wilgotne, ale z serkiem nigdy nie robiłam, więc nie ręczę za efekt. Proponuję zrobić pierwszy raz według przepisu, a jeśli coś będzie do poprawki, to korygować za drugim razem:)

      Usuń