wtorek, 6 maja 2014

CHAŁKA PEŁNOZIARNISTA



Zabierałam się zrobienia chałki pełnoziarnistej jak żaba do jeża, bo wydawało mi się, że to nie może wyjść dobre. Jakże się myliłam! Chałka wyszła świetna, puszysta i słodkawa. Bardzo polecam, jeśli tylko lubicie chałkę, a chcielibyście, żeby była trochę bardziej wartościowa.


CHAŁKA PEŁNOZIARNISTA

250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
1 łyżeczka soli
75 g brązowego cukru
15 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
2 jajka (roztrzepać i łyżkę odłożyć do posmarowania chałki z wierzchu)
50 g masła stopionego i ostudzonego

Z drożdży zrobić rozczyn – rozetrzeć je z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i 2 łyżki letniej wody. Odstawić, aż drożdże ruszą. Obie mąki przesiać do miski, dodać resztę składników, wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski (kilka minut). Uformować kulę, włożyć ją do miski i odstawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 3 części,
uformować z nich wałki tak, żeby były cieńsze na końcach i grubsze w środku. Zlepić wałki z jednego końca i zapleść warkocz. Końce podwinąć pod spód. Tak przygotowaną chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 30-45 minut). Kiedy ciasto wyrośnie, posmarować odłożoną łyżką jajka roztrzepaną z łyżeczką wody. Można posypać makiem lub sezamem – jak kto lubi. Piec w
180ºC przez około 30 minut. Smacznego!


Piknik majowy

6 komentarzy:

  1. Talka pełnoziarnista jest równie smaczna jak tradycyjna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, niewiele się różni smakiem od tradycyjnej.

      Usuń
  2. bardzo lubię chałkę ,a w wersji pełnoziarnistej to po prostu ubóstwiam!
    przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę wdzięczna za opinię, jak zrobisz - ciekawa jestem, czy innym też posmakuje:)

      Usuń