piątek, 24 maja 2013

PEŁNOZIARNISTE PALUCHY OWSIANE Z SEZAMEM


 

Ciekawe, ładne bułeczki z dużą zawartością mąki owsianej. Piekłam je już z miesiąc temu, ale nie miałam kiedy zamieścić wpisu -  w końcu się sprężyłam, specjalnie dla Kasi, której bułeczki bardzo smakowały i ciągle pytała mnie, kiedy zamieszczę na blogu przepis:-) A przepis pochodzi z takiej niewielkiej książeczki o wypieku pieczywa, której niestety się pozbyłam, więc nawet nie mogę podać tytułu.

PEŁNOZIARNISTE PALUCHY OWSIANE Z SEZAMEM
(duża porcja – ok. 30 bułeczek)

500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
250 g mąki owsianej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego anyżu (można pominąć, ale anyż nadaje bułeczkom leciutki interesujący posmaczek)
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 ml letniej wody
60 g pestek pinii (dałam słonecznik)
100 g rodzynków
50 g ziaren sezamu
50 g płatków owsianych zwykłych
tłuszcz do wysmarowania blachy

Wymieszać oba rodzaje mąki, sól oraz anyż (ja utłukłam ziarna w moździerzu). Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać parę łyżek wody i łyżkę mąki. Gdy drożdże ruszą, wymieszać je z wodą i resztą mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pestki zrumienić na suchej patelni, wystudzić. Wyrośnięte ciasto zarobić, dodając pestki i rodzynki, podzielić na ok. 30 kawałków, formując z nich kulki. Kulki wałkować dłońmi na kształt podłużnych wałków, każdy wałek zwilżyć wodą (ja to robiłam za pomocą rozpylacza) i obtoczyć w mieszance sezamu i płatków owsianych. Tak przygotowane bułeczki układać na przygotowanej blaszce (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w temp. 200ºC ok. 20 min. Smacznego!

4 komentarze:

  1. zdrowe paluchy -fajny przepis !! rzadko je spotykam z sklepach, a domowe na pewno o niebo lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt, właśnie sobie uświadomiłam, że kiedyś bułeczki o podłużnym kształcie były bardzo popularne. Teraz można dostać głównie takie do hot dogów.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis i super apetyczne fotki

    OdpowiedzUsuń