Już od kilku lat to
najczęściej robione przeze mnie bułeczki, ale często tak jest, że przepisy, z
których stale się piecze trafiają na stronę z dużym opóźnieniem. Są idealne, bo
nie dosyć, że pyszne, to jeszcze bezproblemowe – szybko rosnące, bez wyrabiania i bez formowania.
Bardzo polecam!
RUSTYKALNE BUŁKI BEZ WYRABIANIA
375g mąki ( w tym 45g razowej)
200 ml letniej wody
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli miodu, słodu lub melasy
1 paczkę drożdży suchych lub ok. 15g świeżych
Świeże drożdże rozetrzeć z miodem, dodać trochę letniego mleka i mąki, wymieszać, poczekać aż ruszą.
1 paczkę drożdży suchych lub ok. 15g świeżych
Świeże drożdże rozetrzeć z miodem, dodać trochę letniego mleka i mąki, wymieszać, poczekać aż ruszą.
Suche drożdże wymieszać z mąką i solą.
Wymieszać wszystkie mokre składniki (wraz z zaczynem, jeśli
mamy świeże drożdże) i wlać do miski z mąką zmieszaną z solą. Rozmieszać
delikatnie drewnianą łyżką (chociaż można i ręką), posypać po wierzchu 1łyżką
mąki, przykryć folią śniadaniową i zostawić do wyrośnięcia na 1 i ½ godziny. Po
tym czasie podsypać mąkę na blat i wyłożyć ciasto, posypać mąką, aby nie było
zbyt klejące - nic nie wyrabiać - pociąć na porcje (u mnie zazwyczaj 6-8) i przełożyć
na blachę podsypaną mąką. Rozgrzać piekarnik i wstawić bułeczki. Piec ok. 15 do
20 min w 200°C. Można je wzbogacić dodając podduszoną cebulkę albo nasiona:
słonecznika, dyni, kminku, itp. Smacznego!
Śliczne bułki!
OdpowiedzUsuńWypróbuję,bo wciąż szukam ,tego' przepisu...
Zachęcam do wypróbowania, bo bardzo dobre:)
Usuńbardzo apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńJeśli jeszcze nie robiłaś (swego czasu były bardzo popularne), to zachęcam - mało pracy, a fajny efekt.
UsuńA tą cebulkę lub ziarna dajemy do ciasta, czy na wierzch na bułkę? Nie spalą się?
OdpowiedzUsuńCebulkę do ciasta - tak jak w bułkach cebulowych. Na wierzchu mogłaby się spalić, ale niekoniecznie - przecież piecze się cebularze. Jeśli tak lubisz, to może warto zaryzykować, ale gwarancji nie daję;)
Usuń