Ciekawe, ładne bułeczki z dużą zawartością mąki owsianej. Piekłam je już z miesiąc temu, ale nie miałam kiedy zamieścić wpisu - w końcu się sprężyłam, specjalnie dla Kasi, której bułeczki bardzo smakowały i ciągle pytała mnie, kiedy zamieszczę na blogu przepis:-) A przepis pochodzi z takiej niewielkiej książeczki o wypieku pieczywa, której niestety się pozbyłam, więc nawet nie mogę podać tytułu.
PEŁNOZIARNISTE PALUCHY OWSIANE Z SEZAMEM
(duża porcja – ok. 30 bułeczek)
500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
250 g mąki owsianej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego anyżu (można pominąć, ale anyż nadaje
bułeczkom leciutki interesujący posmaczek)
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 ml letniej wody
60 g pestek pinii (dałam słonecznik)
100 g rodzynków
50 g ziaren sezamu
50 g płatków owsianych zwykłych
tłuszcz do wysmarowania blachy
Wymieszać oba rodzaje mąki, sól oraz anyż (ja utłukłam
ziarna w moździerzu). Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać parę łyżek
wody i łyżkę mąki. Gdy drożdże ruszą, wymieszać je z wodą i resztą mąki.
Odstawić do wyrośnięcia. Pestki zrumienić na suchej patelni, wystudzić.
Wyrośnięte ciasto zarobić, dodając pestki i rodzynki, podzielić na ok. 30
kawałków, formując z nich kulki. Kulki wałkować dłońmi na kształt podłużnych
wałków, każdy wałek zwilżyć wodą (ja to robiłam za pomocą rozpylacza) i
obtoczyć w mieszance sezamu i płatków owsianych. Tak przygotowane bułeczki
układać na przygotowanej blaszce (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem
do pieczenia). Piec w temp. 200ºC ok. 20 min. Smacznego!
zdrowe paluchy -fajny przepis !! rzadko je spotykam z sklepach, a domowe na pewno o niebo lepsze ;)
OdpowiedzUsuńFakt, właśnie sobie uświadomiłam, że kiedyś bułeczki o podłużnym kształcie były bardzo popularne. Teraz można dostać głównie takie do hot dogów.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis i super apetyczne fotki
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że Ci się podobają:)
Usuń