Po raz pierwszy
zrobiłam na Święta paschę i na razie nie dołączę chyba do grona osób piejących
z zachwytu nad tym deserem. Nie, nie to, że nie dobry, ale chyba za dużo z nim
kłopotu w stosunku do efektu końcowego. Zastanawiałam się nawet, czy go
zamieszczać wpis z paschą na blogu, ale po namyśle doszłam do wniosku, że mimo
iż deser nie udał się może na tip-top, to jednak był dobry, a poza tym wiele
osób na forum Moich Wypieków, gdzie znalazłam przepis, nie mogło się go
nachwalić.
PASCHA
Składniki:
2 litry mleka*
laska wanilii
500 ml kwaśnej śmietany**
6 jajek
250 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
bakalie
Wykonanie (cytuję za
Dorotus, z moimi uwagami):
Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za
drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać
jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku
podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser.
Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć.
Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić
ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to
zrobić mikserem (mojej masy nie dało się utrzeć mikserem. Musiałam wyjąć
makutrę i drewnianą pałkę, a i tak w masie pozostały grudki. Potem doczytałam,
że trzeba je było rozbić malakserem). Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą
miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje,
przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować (ja zrobiłam polewę
czekoladową, ale niezbyt polecam ten pomysł – trochę już tego za dużo).
Smacznego!
* mleko może być pasteryzowane
** zamiast kwaśnej śmietany można dodać kefir lub maślankę
nigdy nie jadłam paschy , ale chętnie bym spróbowała , tym bardziej tak smacznie wyglądającej jak twoja ;)
OdpowiedzUsuńJa też wcześniej nie jadłam i myślę, że przynajmniej raz trzeba spróbować. W przyszłym roku też chciałabym zrobić, ale może z innego przepisu.
UsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuń