wtorek, 30 sierpnia 2011

SUFLETY SEROWE Z OWOCAMI JAGODOWYMI


Pyszna propozycja, nieznacznie przeze mnie zmieniona (nie przepadam za skórką cytrynową), znaleziona tutaj. Robiłam już kiedyś suflety czekoladowe (i o dziwo wyszły), a te robiłam już dwa razy i też nie było problemu, więc faktycznie chyba jednak nie taki suflet straszny, jak go malują. Bardzo dobre – polecam.

SUFLETY SEROWE Z OWOCAMI JAGODOWYMI

Składniki (na 5 porcji):

250 g sera ricotta
1-2 szklanki truskawek, malin itp.
3 jajka
3 łyżki fruktozy/cukru brzozowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
5 małych kokilek
1 łyżeczka masła do wysmarowania kokilek
1-2 łyżeczki fruktozy w pudrze (lub po prostu fruktozy) do wysypania foremek w środku
duże naczynie-wanienka do pieczenia w kąpieli wodnej

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać razem z twarożkiem, 2 łyżkami fruktozy, mąką pszenną i ziemniaczaną. Do białek dodać szczyptę soli i pozostałą 1 łyżkę cukru, ubić na sztywno. Ubitą pianę z białek dodać do masy, delikatnie wymieszać. 5 małych kokilek posmarować lekko masłem, wysypać fruktozą. Do każdej nałożyć po łyżce masy serowej, a następnie po 4-6 malinek. Resztę masy serowej rozłożyć równomiernie do wszystkich kokilek, tak aby pokryła owoce. Kokilki wstawić do dużego żaroodpornego naczynia-wanienki, wlać do niego gorącą wodę do połowy wysokości foremek. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W CZASIE PIECZENIA!!! Zapiekać suflety w kąpieli wodnej przez ok. 20-25 min. Podawać zaraz po upieczeniu, udekorowane świeżymi owocami. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. To musi smakować znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje suflety wyglądają baaardzo apetycznie! Cieszę się, że wyszukany przeze mnie przepis Tobie także zasmakował :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  3. suflety...
    ich lekkośc i smak mnie oczarowuje ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapewne jest świetne w smaku. :) Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ricotta muszą być niesamowicie delikatne, podobają mi sie :)

    OdpowiedzUsuń