niedziela, 28 sierpnia 2011

PLACEK Z WARZYWAMI


Bardzo smaczna propozycja na lekki obiad. Dużo warzyw i ciasto francuskie - ten zestaw smakuje wszystkim. Zestaw warzyw można komponować dowolnie z tego, co mamy w domu i co lubimy. Bardzo polecam. W wersji "na elegancko" można zapiec warzywa w osobnych miseczkach z przykrywką ciasta francuskiego na górze, a potem odwrócić całość przy wykładaniu na talerz.

PLACEK Z WARZYWAMI

Składniki (na 4 średniej wielkości porcje):

1 płat ciasta francuskiego
½ niewielkiej cukini
1 papryka
1 cebula
(i/lub marchewka, pieczarki, jarmuż, co kto lubi)
2 ząbki czosnku
trochę koncentratu pomidorowego
oliwa do smażenia
zioła prowansalskie lub włoskie
sól, pieprz, cukier do smaku
roztrzepane jajko (lub samo żółtko, ewentualnie trochę mleka) do posmarowania placka
opcjonalnie słonecznik lub jakieś inne ziarenka do posypania

Wykonanie:

Warzywa myjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i posiekany drobno czosnek. Solimy, dodajemy zioła i dusimy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku pieprzem, cukrem i solą, dusimy jeszcze chwilkę, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, w który było zawinięte tak, by na blaszce leżała jedna jego połowa. Na nią wykładamy uduszone warzywa, zostawiając na brzegach trochę miejsca do sklejenia placka. Po równomiernym nałożeniu farszu nakrywamy go drugą połową ciasta i zlepiamy boki. Wierzch smarujemy jajkiem lub mlekiem i ewentualnie posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180ºC. Podajemy gorący. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz