sobota, 27 sierpnia 2011

MAKARON Z ZIELONYM SOSEM


Po wakacyjnej przerwie wracam powoli do blogowania. Na początek danie znalezione tutaj, nieco przeze mnie zmodyfikowane. Do sosu można wykorzystać jarmuż (ja tak zrobiłam) lub szpinak. Danie w smaku przypomina nieco makaron z bardzo delikatnym pesto.

MAKARON Z ZIELONYM SOSEM

Składniki:

3-4 ząbki czosnku
1 cebula
ok. 250 g jarmużu (oczyszczonego z łodyżek) lub szpinaku
ok. ¼ szklanki oliwy
ok. 1/3 szklanki tartego sera (w oryginale był kozi, ja dałam parmezan)
zioła prowansalskie
sól, pieprz
sok z ok. ½ cytryny
trochę gorącej wody z gotowania jarmużu lub makaronu
dowolny makaron

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać. Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć warzywa z ziołami prowansalskimi. Jarmuż (lub szpinak) umyć i wrzucić na osoloną, wrzącą wodę. Jarmuż gotować ok. 10 minut, szpinak wystarczy zblanszować. Liście odcedzić, trochę wody zachować. Jarmuż, cebulę i czosnek z ziołami wrzucić do malaksera, dodać oliwę, starty ser i sok z cytryny. Zmiksować. Sos rozrzedzić gorącą wodą od gotowania jarmużu lub spod makaronu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Danie podawać z makaronem, ewentualnie posypane dodatkową porcją sera. Smacznego!

1 komentarz: