środa, 29 czerwca 2011

CIASTO Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI


Ciasto, które robiło furorę na studenckich imprezach, z przepisu mojej koleżanki Asi. Zatęskniło mi się za dawnymi czasami i chciałam sprawdzić, czy ciasto dziś będzie smakować mi tak jak kiedyś. Smakowało, i to nie tylko mi, ale chyba wszystkim, którzy go próbowali. Bo to jest takie właśnie ciasto, które wszystkim smakuje i w dodatku efektownie wygląda. Z przepisu wychodzi sporo ciasta, taka „imprezowa” ilość, więc ja tym razem zrobiłam z mniejszej ilości składników.

CIASTO Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI

Krem:

½ l mleka
20 dag cukru
2 cukry waniliowe
3 czubate łyżki mąki
3 żółtka

Wszystkie składniki zmiksować i mieszając doprowadzić na małym ogniu do zgęstnienia. Powstały budyń wystudzić.

1½ kostki miękkiego masła

Masło utrzeć, dodając po łyżce wystudzony budyń.

Biszkopt (na średnią foremkę):

6 jaj
6 kopiatych łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Białka ubić z cukrem. Do piany wmiksować żółtka, po czym delikatnie domieszać mąkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec około 45 minut, do suchego patyczka.

Złożenie ciasta:

2 galaretki
owoce jagodowe lub brzoskwinie

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Biszkopt przeciąć na pół i przełożyć masą (masę można też podzielić i część dać na górę biszkoptu). Na wierzchu ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jestem fanką takich ciast!:) Świetnie sprawdza się na ciepłe, letnie dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jedno z moich ulubionych letnich ciast :)

    OdpowiedzUsuń