niedziela, 21 listopada 2010

KRAJANKA CZEKOLADOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM


Przepis zainspirowany krajanką na zimno z dodatkiem marmolady z blogu Moje Wypieki. Tamta krajanka jednak mi się już znudziła i postanowiłam nadać jej nowe oblicze. Rezultat uważam za bardzo udany – mówiąc szczerze, ta wersja bardziej mi smakuje. Mamy pyszne i zdrowe (no, oczywiście jak na słodycze ;-) batoniki musli, które robi się błyskawicznie i bez pieczenia. Bardzo polecam.

KRAJANKA CZEKOLADOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki:

• 60 g masła
• ¼ szklanki miodu (90 g)
• 80 g brązowego cukru (można dać mniej; ja daję cukier brzozowy)
• 1/3 szklanki (95 g) masła orzechowego
• 50 g gorzkiej czekolady (u mnie 90% kakao)
• 1 szklanka (90 g) płatków owsianych
• 1,5 szklanki (50 g) ekspandowanego ziarna (np. ryżu dmuchanego – ja daję 1 szklankę ekspandowanego prosa i ½ szklanki poppingu z amarantusa)
• ¼ szklanki (35 g) wiórków kokosowych
• ¼ szklanki sezamu
• ewentualnie: garść orzechów (ziemnych lub włoskich)

Wykonanie:

W małym garnuszku wymieszać masło, miód, cukier i masło orzechowe, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Jak cukier się rozpuści, doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać, tak by czekolada się rozpuściła. Wsypać pozostałe składniki, wymieszać. Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w nią gotową masę (ja tym razem dałam do keksówki, dlatego batoniki są takie wysokie). Włożyć do lodówki, aż do stężenia i tam przechowywać.

7 komentarzy:

  1. Krajanka pełna smaków! Bardzo mi się podoba taka propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że aramantusa można spokojnie zastąpić prażoną kaszą gryczaną (osobiście nie lubię poppingu). Ale krajanka wydaje się bardzo zachęcająca i taka.. w sam raz na jesień.

    OdpowiedzUsuń
  3. gdybym się tak do niej dorwała, to ciężko byłoby mnie od niej odciągnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę, a jak miałam cały worek ekspandowanego amarantusa to nikt nie wiedział co z nim zrobić...
    Masło orzechowe do mnie krzyczy z tego smakołyku :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Atria C.: Jeśli nie lubisz poppingu, to jasne, że można go zastąpić tym, co lubisz, ale tutaj jego smak nie wybija się na pierwszy plan.

    Arven: Ja też nie wiedziałam, co z nim robić i zaczęłam kombinować. Odkryłam, że doskonale komponuje się smakowo z orzechami: http://pysznadieta.blogspot.com/2010/07/sernik-na-zimno-na-orzechowym-spodzie-z.html

    OdpowiedzUsuń
  6. O, świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru domowego masła orzechowego!

    OdpowiedzUsuń