niedziela, 21 listopada 2010
KRAJANKA CZEKOLADOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Przepis zainspirowany krajanką na zimno z dodatkiem marmolady z blogu Moje Wypieki. Tamta krajanka jednak mi się już znudziła i postanowiłam nadać jej nowe oblicze. Rezultat uważam za bardzo udany – mówiąc szczerze, ta wersja bardziej mi smakuje. Mamy pyszne i zdrowe (no, oczywiście jak na słodycze ;-) batoniki musli, które robi się błyskawicznie i bez pieczenia. Bardzo polecam.
KRAJANKA CZEKOLADOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki:
• 60 g masła
• ¼ szklanki miodu (90 g)
• 80 g brązowego cukru (można dać mniej; ja daję cukier brzozowy)
• 1/3 szklanki (95 g) masła orzechowego
• 50 g gorzkiej czekolady (u mnie 90% kakao)
• 1 szklanka (90 g) płatków owsianych
• 1,5 szklanki (50 g) ekspandowanego ziarna (np. ryżu dmuchanego – ja daję 1 szklankę ekspandowanego prosa i ½ szklanki poppingu z amarantusa)
• ¼ szklanki (35 g) wiórków kokosowych
• ¼ szklanki sezamu
• ewentualnie: garść orzechów (ziemnych lub włoskich)
Wykonanie:
W małym garnuszku wymieszać masło, miód, cukier i masło orzechowe, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Jak cukier się rozpuści, doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać, tak by czekolada się rozpuściła. Wsypać pozostałe składniki, wymieszać. Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w nią gotową masę (ja tym razem dałam do keksówki, dlatego batoniki są takie wysokie). Włożyć do lodówki, aż do stężenia i tam przechowywać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Krajanka pełna smaków! Bardzo mi się podoba taka propozycja.
OdpowiedzUsuńMyślę że aramantusa można spokojnie zastąpić prażoną kaszą gryczaną (osobiście nie lubię poppingu). Ale krajanka wydaje się bardzo zachęcająca i taka.. w sam raz na jesień.
OdpowiedzUsuńgdybym się tak do niej dorwała, to ciężko byłoby mnie od niej odciągnąć :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, a jak miałam cały worek ekspandowanego amarantusa to nikt nie wiedział co z nim zrobić...
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe do mnie krzyczy z tego smakołyku :P
Atria C.: Jeśli nie lubisz poppingu, to jasne, że można go zastąpić tym, co lubisz, ale tutaj jego smak nie wybija się na pierwszy plan.
OdpowiedzUsuńArven: Ja też nie wiedziałam, co z nim robić i zaczęłam kombinować. Odkryłam, że doskonale komponuje się smakowo z orzechami: http://pysznadieta.blogspot.com/2010/07/sernik-na-zimno-na-orzechowym-spodzie-z.html
Oooj! coś pysznego:)
OdpowiedzUsuńO, świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru domowego masła orzechowego!
OdpowiedzUsuń