wtorek, 3 sierpnia 2010

GROSZEK Z SAŁATĄ


Warzywa do obiadu z przepisu Nigelli. Ciekawa odmiana podania sałaty – jeszcze nigdy nie jadałam jej na ciepło. Nam bardzo smakowało – polecam.

GROSZEK Z SAŁATĄ

Składniki:

1 łyżka oliwy
50 g masła
4 cebulki dymki
2 mniejsze lub 1 duża główka sałaty
ok. 500 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego – nie z puszki)
1 szklanka bulionu z kurczaka (dałam warzywny)
sól, pieprz

Wykonanie:

Oliwę podgrzać w sporym rondlu, dodać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekane dymki. Kiedy się podsmażą, dorzucić posiekane (niezbyt drobno) liście sałaty. Kiedy liście zaczną się kurczyć, dorzucić groszek (może być wprost z zamrażalnika) i zalać szklanką bulionu, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15 min. do miękkości groszku (u mnie krócej).

6 komentarzy:

  1. sałaty na ciepło nigdy nie próbowałam. a groszek uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. słyszałam o pysznej sałacie na ciepło, ale też zaliczam się do tych osób, które takiej jeszcze nie jadły. a ta zieleń w miseczce jest strasznie fajna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też sałaty na ciepło jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dołączam się do blogerek i także powiem, że nigdy nie jadłam sałaty na ciepło. Bardzo lubię groszek, a patrząc po składnikach wszystko musi się komponować w pyszną potrawę. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię na pewno, bo przepis bardzo ciekawy!

    OdpowiedzUsuń