czwartek, 1 lipca 2010

ROSTI - PLACEK BERNEŃSKI


Przepis pochodzi z gazety "Moje Gotowanie". Nie jestem pewna czy aby na pewno ta potrawa spełnia kryterium "zdrowo", ale można ją nieco "uzdrowić" - zamiast skwarek i wytopionego z nich smalcu można dać olej i smażoną cebulkę. Niestety, tłuszczu musi być sporo, bo inaczej zamiast placka zrobi się nam przywierająca breja. Raz od czasu można sobie pozwolić, bo warto - jest pyszny. Dla mnie najlepszy ze szklanką mleka.

ROSTI - PLACEK BERNEŃSKI

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 łyżeczka kminku
12 dag tłustego boczku (dałam 10 dag słoniny)
2 łyżki mleka
sól

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem kminku, przelać zimną wodą i jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Zetrzeć na grubej tarce. Boczek lub słoninę pokroić w drobną kostkę i stopić na patelni. Dodać ziemniaki, posolić i mieszać na patelni aż wchłoną tłuszcz. Z masy ziemniaczanej uformować równy, płaski placek. Smażyć, aż spód będzie złotobrązowy. Posmarować z wierzchy mlekiem i za pomocą talerza lub przykrywki odwrócić go na drugą stronę. Gdy druga strona się zezłoci przełożyć na talerz i podawać. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz