środa, 14 lipca 2010

JOGURTOWY DESER KORZENNO-WIŚNIOWY


Przepis na lekki letni deser, wycięty kiedyś z jakiegoś angielskiego czasopisma wegetariańskiego (już nawet nie pamiętam tytułu), długo czekał "w szufladzie" na swoją premierę - za długo, bo jest pyszny. Na pewno do powtórki. Zdjęcie z archiwum sprzed kilku tygodni, kiedy mogłam jeszcze jeść takie dobroci.

JOGURTOWY DESER KORZENNO-WIŚNIOWY

Składniki (na dwie lub trzy porcje):

175 g serka kremowego
50 g drobnego cukru
100 g gęstego jogurtu naturalnego (greckiego lub bałkańskiego)
175 g wydrylowanych wiśni (ja dałam ze słoiczka)
75 g pokruszonych herbatników korzennych (ja kruszę wałkiem na stolnicy)
(ew. kandyzowany cukier do posypania z wierzchu - ja nie dałam; posypałam resztką okruszków)

Wykonanie:

Zmiksować serek z cukrem i z jogurtem. Domieszać wiśnie (zostawić coś do dekoracji). Do pucharków nałożyć połowę pokruszonych herbatników, po czym wyłożyć połowę masy serowej. Powtórzyć obie warstwy, udekorować pozostałymi wiśniami i ewentualnie posypać kandyzowanym cukrem. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Kremowy serek to np. Philadelphia? Deser wygląda cudownie i na pewno się sprawdza w takie upalne popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm takie smaki są cudowne o każdej porze dnia i nocy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z okruszkami... lubię takie desery bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Arven: Ja dałam jakiś inny - nie pamiętam firmy, ale jakiś polski, kupiony w supermarkecie. Philadelphia jest słonawa, więc nie wiem jak by z nią wyszło - może też dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sprawdziłam w sklepie - to był serek Turka.

    OdpowiedzUsuń