poniedziałek, 5 lipca 2010

BURRITO CON CARNE


Uwielbiam kuchnię meksykańską - szczególnie wszystkie dania zawijane w placki tortilla. Tortille (czy też "wrapsy") często robię sama, czasami kupuję - tym razem kupiłam gotowe, więc przepis na placki podam innym razem. Cudowną zaletą tortilli jest to, że wszystko co się w nie zawinie od razu smakuje lepiej.

BURRITO CON CARNE

Składniki:

4 tortille pszenne
250 g mielonej wołowiny tex-mex (zrobić z połowy porcji)
1 avocado (obrane i pokrojone)
1 spory pomidor (sparzony, obrany i pokrojony) lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
1 puszka czerwonej fasoli
sos czosnkowy
(ew. pieczona papryka)
natka kolendry - już do dostania w supermarketach (lub ewentualnie pietruszki)
sos chilli lub kawałek pokrojonej świeżej papryczki (ja kupiłam cały słoik marynowanej papryki jalapeno pokrojonej na plasterki i dodaję 1 lub 2 posiekane plasterki na porcję)

Wykonanie:

Tortille po kolei podgrzewać na suchej patelni z obu stron, napełniać ciepłym farszem mięsnym i fasolą, dołożyć warzywa (część można położyć obok na talerzu, bo ciężko to będzie wszystko zmieścić - można też wszystko schować do środka, a placki złożyć po prostu na pół), posypać natką kolendry, polać sosem czosnkowym (ja polałam jeszcze salsą, ale głównie dla dekoracji - wystarczy pomidor pokrojony na kawałki). Smacznego!

2 komentarze: