sobota, 26 czerwca 2010

ZUPA SZPINAKOWA


Bardzo dobra zupa nie tylko dla wielbicieli szpinaku - ponieważ szpinak ma bardzo łagodny smak, w połączeniu z innymi warzywami nie wybija się na pierwszy plan, ale raczej dopełnia smaku całości. Przepis (trochę przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi z gazety.

ZUPA SZPINAKOWA

Składniki:

2,5 litra rosołu
3-4 ziemniaki
1 większa marchewka
1 niewielka pietruszka
kawałek selera
1 średni por (lub mały por + mała cebula)
3/4 opakowania mrożonego szpinaku
1 kostka serka topionego (np. Złoty Ementaler)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić i pokroić w półplasterki (i ewentualnie cebulę w małe pióra). Na wrzący rosół wsypać warzywa, gotować do miękkości. Dodać szpinak i jeszcze chwilę pogotować. Do mniejszego garnka odlać szklankę zupy, dodać do niej serek (można wcześniej pokroić go w kostkę). Podgrzewać mieszając aż się rozpuści. Dodać do reszty zupy. Doprawić do smaku, podawać. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Już bałam się , że do szczawiowa;) A ze szpinaku bardzo chętnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. do wielbicieli szpinaku sie zaliczam. polubiłabym.

    OdpowiedzUsuń