sobota, 19 czerwca 2010

TRUFELKI Z BIAŁA CZEKOLADĄ


Miękkie trufelki, bardzo dekoracyjne i moim zdaniem również bardzo smaczne - w dodatku ich przygotowanie nie nastręcza praktycznie żadnych trudności. Przepis pochodzi z gazety.

TRUFELKI Z BIAŁA CZEKOLADĄ

Składniki:

100 g białej czekolady
2 paczki herbatników petit beurre (w przepisie nie było sprecyzowane jakiej wagi – ja dałam razem 150g, ale miałam problem z konsystencją masy, więc sądzę, że lepiej dać ogółem 200g herbatników. Można by też pewnie po prostu dać mniej mleka.)
5 łyżek mleka
garść orzechów
garść rodzynek (nie dodałam)
do otoczenia: kakao/ wiórki kokosowe/ mielone migdały lub orzechy

Wykonanie:

Herbatniki drobno pokruszyć (ja kruszę wałkiem na stolnicy). Mleko rozgrzać w garnuszku, rozpuścić w nim czekoladę, dodać pokruszone herbatniki. Masę odstawić do ostygnięcia. Zmoczonymi w wodzie rękami formować kulki wielkości orzecha, otaczać w wybranej posypce. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Smacznego!

4 komentarze:

  1. jeszcze białych trufelków nie jadłam/robiłam, tylko z gorzkiej czeko, takie domowe to nawet mi bardziej smakują niż kupne.

    OdpowiedzUsuń
  2. tak , z tymi herbatnikami to są problemy. jutrzenki ważą 100 g / opakowanie 10 sztuk, niektóre 80 g, a inne po 50..
    bądź co bądź trufelki z białą czekoladą są boskie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne, takie równiutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszelkie małe kuleczki.. lubię bardzo. najbardziej turlac :-)

    OdpowiedzUsuń