środa, 16 czerwca 2010

GULASZ Z KASZĄ


Pomysł na gulasz z kaszą znalazłam na blogu For the love of cooking i bardzo mi się spodobał, bo to klasyczne połączenie, jednak nie wymyśliłabym sama, żeby zrobić z tego danie jednogarnkowe, a takie lubię najbardziej. Jeśli ktoś lubi gulasz – bardzo polecam.

GULASZ Z KASZĄ

Składniki:

½ kg wołowiny miękkiej lub gulaszu wołowego
1 cebula
1 papryka czerwona
2 marchewki
kawałek selera
3-4 ząbki czosnku
pół szklanki kaszy (najlepiej jęczmiennej lub orkiszowej)
2 łyżeczki oliwy
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, słodka (i ewentualnie ostra) papryka, kminek mielony
(można też dodać węgierskiej pasty paprykowej)

Wykonanie:

W garnku nastawić około dwóch litrów wody, dodać sól, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy, dodać mięso, obsmażyć. Po kilku minutach patelnię dodać 1 zgnieciony przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażyć mieszając, zalać chochlą wody i całość przelać do garnka. Zagotować, zmniejszyć gaz i dusić około 1,5 godziny. Po tym czasie dodać przygotowane warzywa: marchewkę pokrojoną w plasterki, paprykę w paski, seler starty na tarce o grubych oczkach oraz cebulkę pokrojoną w pióra podsmażoną na pozostałej łyżeczce oliwy wraz z resztą rozgniecionego czosnku. Dodać również przepłukaną na sitku kaszę. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Gotować do miękkości mięsa, kaszy i warzyw. Podawać solo lub z pieczywem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. uwielbiam gulasz z kasza , ale takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze i z pewnością nie ominę tego przepisu. W domu najczęściej przyrządzam gulasz w specjalnym garnku, który kupiłem na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle. Naczynie idealnie nadaje się do przyrządzania takich potraw, gdzie danie na początku podgotowuję i wstawiam następnie bezpośrednio w garnku do zapieczenia. Garnek z powodzeniem można wstawić do piekarnika nagrzanego nawet do 180 stopni.

    OdpowiedzUsuń