czwartek, 10 czerwca 2010

OMLET LAZUROWY


Ostatnio przeglądam sporo amerykańskich blogów kulinarnych - podoba mi się, że często znajduję tam zestawienia smakowe, których bym nie wymyśliła. Niektóre wydają mi się paskudne, inne ciekawe. Połączenie jajek z serem pleśniowym i żurawiną jest efektem tych inspiracji - dla mnie super, na pewno nie raz do powtórki.

OMLET LAZUROWY

Składniki(porcja dla jednej osoby):

2 jajka (ja staram się zawsze wybierać jaja przynajmniej z chowu ściółkowego (oznaczone cyferką 2 lub mniej) - nigdy z klatkowego)
1/3 trójkąta sera z niebieską lub zieloną pleśnią (dałam polski Lazur)
łyżka żurawiny lub borówki do mięs
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Jajka roztrzepać w misce, doprawić solą i pieprzem. Ser pokruszyć na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wysypać ser, zalać jajkami. Smażyć na malutkim gazie (można pod przykryciem), aż jajka się zetną. Zsunąć na talerz, podawać z kleksem żurawiny lub borówki.

2 komentarze:

  1. to musi smakować wybornie, lubię takie niekonwencjonalne zestawienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ale narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń