czwartek, 10 czerwca 2010
OMLET LAZUROWY
Ostatnio przeglądam sporo amerykańskich blogów kulinarnych - podoba mi się, że często znajduję tam zestawienia smakowe, których bym nie wymyśliła. Niektóre wydają mi się paskudne, inne ciekawe. Połączenie jajek z serem pleśniowym i żurawiną jest efektem tych inspiracji - dla mnie super, na pewno nie raz do powtórki.
OMLET LAZUROWY
Składniki(porcja dla jednej osoby):
2 jajka (ja staram się zawsze wybierać jaja przynajmniej z chowu ściółkowego (oznaczone cyferką 2 lub mniej) - nigdy z klatkowego)
1/3 trójkąta sera z niebieską lub zieloną pleśnią (dałam polski Lazur)
łyżka żurawiny lub borówki do mięs
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka roztrzepać w misce, doprawić solą i pieprzem. Ser pokruszyć na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wysypać ser, zalać jajkami. Smażyć na malutkim gazie (można pod przykryciem), aż jajka się zetną. Zsunąć na talerz, podawać z kleksem żurawiny lub borówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
to musi smakować wybornie, lubię takie niekonwencjonalne zestawienia!
OdpowiedzUsuńmmm ale narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuń